نمای پانچ متال
پانچ متال یکی دیگر از محصولات پرکاربرد در نمای دوپوسته است که با ایجاد سایه اندازی بر روی سطوح آفتابگیرعلاوه بر ایجاد شخصیتی خاص برای هر ساختمان منافع قابل توجهی به لحاظ صرفه جویی تاسیساتی برای پروژه ایجاد می نماید .
پانچ متال از چه متریالی میتواند باشد؟
استفاده از آهن و آلومینیوم برای ایجاد سطوح پانچ متال به صورت رایج انجام پذیر است. معمولا آهن با ضخامت 2 تا 2.5 میلیمتر و ابعاد 1000×1800 میلیمتر سطوح مناسبی به کار می دهد و همچنین استفاده از آلومینیوم با ضخامت 3 میلیمتر بنا بر محاسبات سازه و فشار باد در پروژه ها انجام شده است.
اجرای نمای پانچ متال (پانچ پلیت):
نمای پانچ متال یا نمای پانچ پلیت ، نوعی از نماهای فلزی طرح دار است که امروزه با استقبال خوبی به خصوص در ساختمان های فرهنگی مواجه شده است. جنس ورق های استفاده شده فلز دوپوسته است که با روش سوراخ کاری، طرح های مختلفی روی آن ایجاد می شود. عملیات سوراخ کاری و ایجاد طرح در کارخانه انجام شده و ورق ها با طرح نهایی به محل کارگاه حمل و نصب می شوند. علاوه بر زیبایی خیره کننده و جلوه شبانه که با نورپردازی صدچندان می شود، سایه اندازی روی نما و کاهش نور مزاحم در طول روز نیز از مزایای اجرای نمای پانچ متال می باشد.
برش و ایجاد طرح های ورق پانچ متال با دستگاه های برش CNC (Computer Numerical Control) انجام می شود.
جنس ورق پانچ متال معمولا از کامپوزیت آلومینیوم یا آلومینیوم سالید است. با این حال، ورق هایی از جنس فولاد نیز ساخته می شود. عموما در اجرای این نما از ورق های فولادی با ضخامت ۲ تا 5/2 میلیمتر و آلومینیوم با ضخامت ۳ میلیمتر در قطعات ۱۰۰*۱۸۰ سانتیمتر استفاده می شود. بسته به نوع طرح ، ضخامت و ابعاد ورق ها می تواند متغیر باشد. در گذشته طرح های محدودتری با روش پانچ با فشار برروی ورق ها ایجاد می شد به همین دلیل به این روش، پانچ متال گفته می شود. امروزه دستگاه CNC با دستورگیری از رایانه ها، تولیدی به مراتب دقیق تر و تمیزتر از روش های قدیمی و سنتی دارد.
ویژگیهای نمای پانچ متال
نیمه شفاف بودن نمای پانچ متال از ویژگی اصلی نماست. همین امر باعث ایجاد تنوع در طرح های این نوع نما شده است که طرح مورد نظر طراح را با CNC پانچ می کنند.
اجرای نمای پانچ متال سرعت بالایی دارد. در سال های گذشته به دلیل محدودیت اجرا و امکانات، این نما هزینه بسیار بالایی را در پی داشت اما اخیرا با گسترش تکنولوژی های ساخت و برش ورق پانچ متال قیمت این نوع نما کاهش یافته است.
مزایای اجرای نمای پانچ متال
در حالت کلی علاوه بر ویژگی های ذکر شده، اجرای این نوع نما از مزایای دیگری برخوردار است که در زیر به آنها اشاره می شود:
- امکان ایجاد طرح های پارامتریک و خاص که با سایر روش ها امکان پذیر نیست.
- جلوگیری از نور مستقیم خورشید
- جلوگیری از آلودگی صوتی
- کمک به تهویه هوای داخل ساختمان
- پوشش دهی قسمت هایی از نما که به دلایل تاسیساتی یا سازه ای ظاهری نامناسب دارند.
- سرعت بالا در نصب اجرای نما
همان طور که پیشتر ذکر گردید، در اجرای نمای پانچ متال ، برش ورق های پانچ متال با روش های مختلف برش CNC انجام می شود. بهتر است قبل از شروع طراحی ورق ها ، نوع برش مشخص شود. ابتدا طرح مورد نظر در نرم افزارهایی مانند کورل، کتیا، سالیدورک، اتوکد و… تهیه می شوند. سپس دستگاه های CNC با اتصال به رایانه این طرح ها را اجرا کرده و برش می دهند. دستگاه های CNC بر اساس نوع مکانیزم برش به انواع واترجت ، لیزری ، دستگاه های پرس سنبه ای و دستگاه های تیغه ای تقسیم می شوند.
نصب و اتصالات در اجرای این نوع نما، در مواردی که نمای پشت از جنس شیشه نیست، ساده تر از مواردی است که نمای پشت شیشه ای است.اتصالات این نما با محاسبات نیروهای وارده بر اجزا تعیین می شود ولی در هر صورت باید به گونه ای باشد که دستک های نگهدارنده نما باعث شلوغی طرح نشود. هرچه فاصله نمای پانچ متال از نمای پوسته اول بیشتر باشد، میزان لنگر آن بیشتر شده و در نتیجه تعداد زیادی المان سازه ای برای نگهداری نما نیاز خواهد بود. بدین ترتیب فاصله ۴۰ تا ۶۰ سانتیمتر برای نمای پوسته اول و دوم مناسب به نظر می آید. برای فاصله ۸۰ سانتیمتر تعداد اتصالات بیشتری مورد نیاز است، ولی باعث از بین رفتن زیبایی نما نمی شود. در حالت کلی فاصله 5/1تا ۲ متر پیچیدگی اجرایی بالایی داشته و المان های سازه ای بیشتری نیاز دارد.
برای اجرای نمای پانچ متال مانند سایر نماهای خشک ، نیاز به زیرسازی فلزی است. زیرسازی فلزی ، سطح بیرون زدگی از نما را مشخص می کند و باعث شاقولی شدن سطح کار می شود. آکس های عمودی نصب، متناسب با نوع نصب متفاوت خواهد بود.
انواع روش های اجرای نمای پانچ متال
انواع روش های اجرای نمای پانچ متال به صورت زیر است:
- نصب مستقیم بر زیرسازی فلزی
- نصب با خم بر روی زیرسازی فلزی
- نصب با براکت فلزی بر روی پوسته اول نما
نصب مستقیم بر زیرسازی فلزی :
در این روش ورق های پانچ شده از کناره ها خم نمی شوند و به صورت برش خورده به طور مستقیم با پیچ نمایان به زیرسازی فلزی نما متصل می شوند.
نصب با خم بر روی زیرسازی فلزی :
در این روش ورق های فلزی پانچ شده از لبه ها خم می شوند که باعث استقامت ورق ها می گردد. سپس با نبشی که به ورق ها متصل شده است و با پیچ، به زیرسازی فلزی نما وصل می شود.
نصب مستقیم نما با پیچ :
بنابراین پیچ ها در درزها به ورق ها متصل می شوند و اتصالات پیچی داخل درزها مانده و از روی نما دیده نمی شوند. این نوع نصب برای هر نوع طرحی مناسب نیست و بسته به نظر طراح نوع اجرای نما باید تعیین گردد.
نصب نمای پانچ متال با براکت فلزی بر روی پوسته اول نما
اجرا و نصب نما با براکت فلزی :
در این روش، بیرون زدگی نما را با پروفیل های مختلفی مانند براکت ها ایجاد می کنند و ورق های پانچ متال که در این روش لبه آنها به سمت بیرون خم شده است با پیچ بر روی براکت ها و پروفیل هایی که به صورت کنسول بیرون زده است نصب می شود. هر چهار گوشه ورق پانچ متال باید به براکت ها وصل شوند.
هزینه اجرای نمای پانچ متال :
قیمت صفحات پانچ شده CNC بر اساس ورق و طرح پانچ تعیین می شود. هر چه دستگاه زمان بیشتری بر روی ورق صرف کند هزینه کار بالاتر خواهد رفت. بسته به جنس و ضخامت ورق ها ، دستگاه زمان متغیری روی برشکاری طرح صرف خواهد کرد.
در اجرای این نما ، نوع برش ورق مش بر روی هزینه تمام شده نما تاثیر خواهد داشت. جنس ورق ، نوع طرح ، راست گوشه و منحنی بودن در انتخاب نوع برش تاثیر خواهد داشت. برش با واترجت با اینکه کیفیت بالایی دارد ولی هزینه بالایی را در پی خواهد داشت. بنابراین در صورت محدودیت مالی پروژه بهتر است از سایر روش های برش استفاده شود. نوع برش بهتر است قبل از طراحی ورق ها مشخص شود. نصب بر روی شیشه نیز به دلیل حساسیت کار، هزینه بالاتری را به همراه خواهد داشت.
جهت مشاوره در زمینه اجرای نمای پانچ متال می توانید با ما تماس برقرار نمایید.