نمای آجر
نمای آجر یکی از پر طرفدارترین نماهای ساختمان محسوب می گردد. آجر از مصالحی است که به طور گسترده از گذشته در ساخت و سازهای ایرانی حضور داشته است . با ورود فناوریهای جدید آجرها با روشهای مدرن تولید میشوند .
آجر به عنوان یک عنصر زیبا و قابل انعطاف در دستان مهندس معمار موجب خلق آثاری زیبا و ماندگار در هر معماری شده و روح اصالت و زندگی را به ساختمان امروزی میدهد.
ویژگی های نمای آجر
– این نوع آجر که در نمای ساختمان استفاده میگردد از آجر معمولی سبک تر هستند و در رنگ ها و طرح های متفاوت در دسترس می باشند.
– دوام و بقای این نوع آجر بالا و دچار خوردگی شوره زدگی نمی گردد و از لحاظ ظاهری شبیه آجر معمولی هستند.
– طراحی این آجرها بصورتی است که مطابق با طرح های مختلف ، شرایط داخلی و خارجی ساختمان و اقلیمی سازگاری دارند.
– البته عوامل اقلیمی یکی از مهم ترین دلایل برای انتخاب این نمای زیبا است ، درواقع نوع اقلیم تعیین کننده نوع معماری و مصالح خواهد بود.
انواع آجر نما :
۱- آجر نما قزاقی
۲- آجر نما ۵ سانتی
۳- آجر نما سنتی
مدرن سازی نمای ساختمان با آجر : ترکیب آجر با متریال های دیگر یکی از راهکارهای مدرن سازی نمای ساختمان است . استفاده همزمان از ترموود و آجر یا سنگ و آجر توی نمای ساختمان، زیبایی خاصی به نما می دهد . استفاده درست از آجر نما در بسیاری از ساختمان ها باعث میشود تا این نما به عنوان یکی از نماهای خاص مورد توجه قرار گیرد . در واقع به طراح نمای آجر بستگی دارد که چیدمان آجر را به چه صورتی انجام بدهد تا نمای ساختمان بصورت خاص و جذاب جلوه کند.
روش های اجرای نمای آجر
1- اجرای نمای آجری با استفاده از ملات سیمان
سنتیترین روشاجرای نمای آجری استفاده از ملات و سیمان است که مزایای استفاده از این روش به شرح زیر است :
۱- اتصال محکم نما با بدنه ساختمان .
۲- نیاز به محاسبات مهندسی قبل از اجرا ندارد و اجرای مراحل اجرا توسط استادکاران انجام میگردد .
۳- استفاده از سیمان، عیبهای سطح دیوار را پوشش میدهد و نمای ساختمان را یکدست می کند .
معایب این روش به شرح زیر :
۱- زمان اجرای این روش نسبت به روشهای دیگر بیشتراست .
۲- وجود سیمان، دوغاب و ملاتی که به کار میرود ، ممکن است در صورت عدم دقت باعث کثیف شدن نمای ساختمان گردد .
۳- همچنین این روش نخاله ساختمانی زیادی ایجاد میکند .
☆ نکات مهم این روش ☆
موقع اجرای آجر با ملات شاهد ریخته شدن دوغاب سیمان روی آجر هستیم، که بعد از آن باید پس از گذشتن یک روز ، سطح آجر را پاک کنیم که برجستگی ملات بر روی آجر نماند .
2- اجرای نمای آجری با استفاده از چسب
اولین مرحله انتخاب چسب مناسب است که خصوصیات فنی آن با نمای آجری هماهنگ باشد . چسب مورد استفاده مثل یک ماده الاستیک عمل کرده و کلیه حرکات ارتعاشی که به زیرسازی و نما وارد میشود را دفع میکند . در مرحله بعد پلاستر سیمانی به روی دیوار اجرا میشود . تا هیچ نقطهای از سطح نما بدون چسب باقی نماند . نکته بسیار حائز اهمیت در این روش، بندکشی آجرهاست که از نفوذ آب به پشتنما جلوگیری کند . با نفوذ آب، ممکن است یخزدگی اتفاق افتاده و نما از سطح جدا شود.
3- اجرای نمای آجری به صورت نمای خشک
این روش در حال حاضر در اجرای خیلی از نماها مثل آجر کاربرد دارد . در اجرای نمای خشک هیچگونه ملاتی استفاده نمیشود چون در نمای آجر با استفاده از تجهیزات و قطعات فلزی مثل ریل و پیچ روی ساختمون نصب میگردد . سیستم نمای خشک یکسری اجزاء مهندسی شده دارد از قبیل : زیر سازی آهنی ، رانرهای آلومینیومی یا گالوانیزه ، پیچ ومهره ، لاستیک نگهدارنده و ملزومات دیگر. این روش نسبت به روشهای سنتی مزایای بهتری دارد که این مزیت ها عبارتند از :
– سرعت نصب نما در این روش بالا است .
– این روش ضایعات ساختمانی کمی تولید می کند : سیستم نمای خشک بدون برداشتن سطح دیوار موجود،مسقیما روی دیوار قابل اجراست ، بنابراین اجرای این سیستم بدون ایجاد ضایعات و زباله های ساختمانی و بدون ایجاد سرو صدا است.
– در صورت آسیب دیدگی : بر اثر حادثه نیز ، تعمیر ، اصلاح و تعویض پنل ها بسیار آسان و حتی پس از اتمام عمر ساختمان می توان از تمام زیر سازی ها و مصالح نمای ساختمان در صورت پایدار بودن در محل دیگر مجدد استفاده کرد و یا آن را بازیافت کرد که صرفه جویی بسیار مناسبی در هزینه ها محسوب می گردد و به این معنی است که تمامی هزینـههایی که برای اجرای این نما صورت میگـیرد بعـد از پایان کار ساختمان، با لـحاظ درصـد استانـداردی از استـهلاک مصـالح، به کارفرما برمیگردد.
– افزایش عمر مفید نما وکاهش هزینه بازسازی و ترمیم و امکان بازیافت دوباره مصالح : عمر مفید نماهای دوغابی تنها حدود ۱۵ سال است و پس از آن احتیاج به ترمیم و تعمیر دارد که تعمیر آن نیاز به تخریب نما و ملات زیری دارد . اما در اجرای نماهای خشک با توجه به نصب به روش مهندسی ، نمای ساختمان تا اتمام عمرش (بالای ۵۰ سال ) پایدار است و نیاز به تعمیر و نگهداری ندارد.
– وزن پایین نمای خشک : کاهش وزن ساختمان ارتباط مستقیمی با کاهش نیروی زلزله بر ساختمان دارد و در جهت تذکرات و نکات ویژه آیین نامه زلزله ایران (۲۸۰۰) و آیین نامههای دیگر زلزله دنیا است و طراحی زیرسازی ساختمان و مصالح هر نما بر اساس اصول طراحی استاندارد و منطبق با شرایط مندرج در آیین نامه ۲۸۰۰ ایران و اتصال به سازه اصلی ساختمان است ، به این معنی که در هنگام وقوع زلزله، حرکات بخش نما و متعلقات مربوطه بصورت جداگانه با تغییر مکان جانبی سازه صورت میگیرد و این موضوع مانع ورقه شدن نما و سقوط قطعات آن به مانند نمای دوغابی میشود و لذا باعث کاهش تلفات انسانی و خسارات دیگر ناشی از سقوط نما میشود.
4- آجر خشک به روش اجرای مورب
1-2- نرده بانی ، مورب ، افقی ، تخت:
در اين روش آجرها به صورت نردبانى عمودى قرار گرفته و نسبت به سطح افقى مورب قرار ميگيرد.
دامنه تغییرات :
امكان تغيير و تركيب دو سايز و بيشتر
امكان تغيير و تركيب دو جنس و بيشتر
امكان مشبك كردن و پر و خالى كردن آجرها
امكان تغيير زاويه آجرها نسبت به سطح افقى
مزیت ها :
امكان عبور از جلو پنجر ه ها
كنترل ديد و رفع مشرفيت
كنترل نور و آفتاب
بازى با نور و سايه
2-2- نرده بانی مورب عمودی:
در اين روش تايلها به صورت دو بعدى و مسطح و به صورت نردبانى روى هم قرار مى گيرند و تايلهاى افقى بصورت مورب كركره اى با زاويه دلخواه قرار میگیرند.
دامنه تغییرات :
امكان تركيب دو سايز
امكان تركيب دو جنس و بيشتر
امكان متغيير بودن بند آجرها
امكان مشبك كردن يا پر و خالى كردن آجرها
امكان تغيير زاويه و هم پوشانى تايلها به ميزان دلخواه
مزیت ها :
سادگى و يكنواختى و مسطح بودن
بازى با نور و سايه و حجمى كردن نما
كاهش مصرف تايل و يراق آلات
كنترل ديد و مشرفيت واحدها
كنترل نور و تامين سايبان افقى